Új év, új célok

2023-01-04

Év elején mindig érdemes átgondolnunk, mi az, amit szeretnénk, hogy elhozzunk nekünk az új év. Tippjeink abban segítenek, hogy az új esztendőben a karrier-vagy tanulmányi célokkal kapcsolatos fogadalmak valóban valóra váljanak.

1. Tekintsünk vissza 2022-re! 

Az életmódbeli változtatásokon kívül gondoljunk a munkánkkal, tanulmányainkkal kapcsolatos új elvárásainkra is. Első lépésként vizsgáljuk meg, mik azok a szakmai sikerek, amiket tavaly értünk el, miket szeretnénk tovább vinni az új évbe, vagy mik azok, amiken változtatnánk. Bátran fejlesszük tovább az előző évben elsajátított készségeinket, de ne féljünk belevágni új dolgokba se. 

2. Készítsünk menetrendet 

Érdemes listát készíteni az elérni kívánt célokról. Az összeírás segít a tudatosításban, és azt is látjuk, hogy reális célokat tűzünk-e ki magunknak. Ha ez megvan, meg kell terveznünk azokat a lépéseket is, amelyeket időközben szükséges megtenni a megvalósítás érdekében. 

3. Haladjunk apránként 

Semmi nem megy egyszerre, ha karrierépítésről vagy tanulmányi előremenetelről van szó, akkor pláne nem. Ha a cél elérése túl sok időt igényel, érdemes részcélokat kitűzni, amivel a hosszú út alatt is fenn lehet tartani a motivációt. Tervezzük meg, hogy mikorra meddig akarunk eljutni, és készítsünk akár hetekre lebontott menetrendet, amelyben meghatározzuk, mikor mit kell tennünk a cél érdekében. A kis siker is siker: fokozatosan, kitartóan haladva észre se vesszük, és már el is értük azt, amire vágytunk. 

4. Éljünk a lehetőségekkel 

Adjunk esélyt a véletleneknek, hiszen sohasem tudhatjuk, mikor jön szembe velünk egy jó lehetőség. Ha rendelkezünk egy jól megírt önéletrajzzal és motivációs levéllel, rögtön beadhatjuk pályázatunkat egy szimpatikus pozícióra. A karriertervezésben mindig segít az Europass, hiszen a portálon megtalálható, ingyenesen elkészíthető önéletrajz és motivációs levél segítségével gyorsan elkészíthetőek a pályázáshoz szükséges dokumentumok. A felület segít a kitöltésben, és tippeket is ad szerkesztés közben. Bármi is legyen idén a karrierterv, az Europass szolgáltatásai segítenek, legyen szó bármiről. A végzettségek, készségek bemutatásában segítenek az Europass dokumentumok. A felsőfokú végzettség bemutatására szolgáló dokumentum az Europass oklevélmelléklet, míg az Europass bizonyítvány-kiegészítő a megszerzett szakképesítést részeletezi, Európa-szerte ismert formátumban. Az Europass mobilitási igazolvány pedig külföldi mobilitási tevékenység, például szakmai gyakorlat, önkéntesség, tanulmányút során elsajátított készségek igazolására szolgál. 

Az Europass szolgáltatásokról további információ is elérhető ezen a linken.