Hogyan jelenítsd meg soft skilljeid az önéletrajzodban?

2022-11-24

A munkáltatók minél alaposabban szeretnék feltérképezni a jelöltek rátermettségét, így előnyös helyzetből indul az, aki az önéletrajzában nem csak az általános információkat, de a soft skilljeit is feltünteti. De mik is azok a soft skillek?

A soft skillek, nyersen lefordítva „puha készségek” személyes és szociális készségeket írnak le, és nem a tudáshoz kapcsolódnak (léteznek a hard skillek is, melyek a szakmai tudást jelentik). Azt határozzák meg, hogy az illető hogyan, milyen eredménnyel tud ellátni egy adott munkakört. A legáltalánosabb soft skillek közé tartozik a kommunikációs készség, a csapatmunka, a kreativitás, a problémamegoldó készség, a kritikus gondolkodás, az empátia, a megbízhatóság és a rugalmasság. 

Más tulajdonságok lesznek fontosak egy vezetői állás, és mások egy gyakornok szempontjából. Éppen ezért ügyelni kell a soft skillek megfogalmazásakor arra, hogy azokat a kiválasztott állás követelményeihez igazítsuk. Érdemes magyarázatot is fűzni a megfogalmazott soft skillekhez, hiszen a szimpla felsorolás nem ad valódi tartalmat a mondandónak. Tanácsos elmesélni egy konkrét példát, amikor az adott készség hasznát vettük akár egy korábbi munkahelyen, akár a tanulmányi évek alatt. Ha például szeretnénk beleírni az önéletrajzunkba csapatjátékos attitűdünket, érdemes kitérni egy korábbi csapatmunkában betöltött szerepünkre és a közösen elért eredményekre. Ha azt hangsúlyoznánk, hogy nem félünk a kihívásoktól, mondjunk erre is példát, említsünk meg egy olyan projektet, ami nehezen indult, de sikeresen zárult. Szintén jó módszer a képességek kreatívabb megfogalmazása, szinonimák használata a megszokott sablon szövegek helyett. Például jó kommunikációs készségekkel rendelkezem – érdekesebben hangzik, hogy mindig igyekszem diplomatikusan megfogalmazni a mondandómat. Ez biztosan nem kerüli majd el a HR-esek figyelmét. 

Az önéletrajzban is érdemes tehát odafigyelni rá, hogy a meglévő pozitív tulajdonságokat megfelelően emeld ki – ezek kidomborítására kiválóan alkalmas az Europass önéletrajz. Az elektronikus portfólió lehetőséget kínál a „Készségeim” szekció kitöltésére, így könnyedén rögzítheted saját egyéni képességeidet. Az Europass felülete képes elemezni a megadott információkat, majd ezeknek megfelelően személyre szóló képzési javaslatokat és állásajánlatokat tenni. 

Forrás: Y-generáció, CV-online