Új kihívások, új szakmai tapasztalatok - Milyen különleges munkatapasztalatra tehettünk szert a koronavírus ideje alatt?

A rendkívüli helyzetek esélyt is jelentenek a munkavállalóknak. Mivel nincsenek bejáratott utak, mindenki újat tanul, és kicsit a sötétben is tapogatózik, ezért szemfülességgel, bátorsággal és felelősségvállalással kitűnhetünk és stablizálhatjuk a helyünket a munkában - akár pályakezdőként is. “Békeidőkben” a helyettesítés és a nyári szabadságolás ad esélyt a bizonyításra, az utóbbi két hónapban pedig a koronavírus-járvány okozta kihívások teremtették ezt meg. Nézzük, mivel lehetett élni.

  • Segédkezni a home office kialakításában

Március 11-én, az országos veszélyhelyzet kihirdetésekor a munkaadók hatalmas kihívással találták szembe magukat. Napok alatt kellett vállalatukat online-ra állítani, a munkavállalókat pedig otthoni irodájukba költöztetni. Nagy nyomás nehezedett a menedzsment mellett a HR, a jogi és az informatikai osztályokra, hiszen nekik kellett megszervezni az átállást, az iroda “szétköltöztetését” és a működés fenntartását. Nemzetközi cégeknél pedig a leányvállalatok között is egyeztetni kellett. Ezekben a napokban sokkal nagyobb volt a hatása minden ötletnek, gesztusnak, segítő kéznek. Aki ebben szerepet vállalt, akár szervezésben, akár háttéranyagok kidolgozásában, biztosan jó pontokat szerzett.

  • Felajánlani magunkat bejárásra

A legtöbb cég nem tudta a 100 százalékos home office-t megvalósítani. Osztályonként kellett egy-egy munkatárs, aki tartja a frontot, elintézi a csak az irodában teljesíthető kéréseket - például átveszi a postát és elviszi az illetékes vezetőnek. Aki ilyet vállalt, szintén stabilizálhatta helyét a szervezetben.

  • A tűzvonalban bizonyítani

Az egészségügyben és az élelmiszer-kiskereskedelemben dolgozók ünnepelt hősökké váltak. Előbbieket a lakosok esténként tapssal köszöntötték Európa-szerte, utóbbiak teljesítménye, bátorsága előtt munkaadóik óriásplakát-kampánnyal adóztak. (“Számunkra ti vagytok az igazi hősök” - olvashattuk a Lidl, az Aldi, a Penny Market és a Tesco plakátjain.)

Aki végigcsinálta ezt a két hónapot a raktárban, beszállítókkal napi kapcsolatban, a kassza mögött vagy a kórházakban, bizonyította, hogy gyorsan tud alkalmazkodni, és nem fél a felelősségvállalástól.

  • Online meetingeket, kisebb konferenciákat szervezni

A távmunkára kényszerülő szervezetek egy sor új kérdéssel találták szembe magukat. Hogyan tartsam a kapcsolatot az ügyfelekkel? Milyen gyakran legyenek belső meetingek? Miként lehet a motiváltságot fenntartani, a személyes találkozások élményét az online térben pótolni? Aki ebben ötletekkel jött elő, vagy akár más helyeken talált jó gyakorlatot javasolt, értékesebb lett a szervezeten belül. Ki lehetett tűnni online konferenciák műszaki vagy tartalmi megszervezésével, a résztvevők felkészítésével vagy kisebb előadás tartásával a megtanult technikákból. Ez új műfajnak számított, még a vezetőket is felkészületlenül érte. Egy ilyen tapasztalatot később az önéletrajzban is fel lehet tüntetni az eredménnyel együtt.