Mi a digitális tanúsítvány? 

Tanulási folyamat eredményét igazoló dokumentum, amely tartalmazhat tevékenységleírást, értékelést, meghatározhat szakmai jogosultságot vagy képesítést. A tanúsítványok olyan dokumentált állításokat tartalmazó nyilatkozatok, amelyeket az oktatási szervezetek tanulási folyamatot követően állítanak ki egy adott személyre vonatkozóan. Az Europass digitális tanúsítványok tanulási folyamatok eredményét igazoló dokumentumok. 

Célja, hogy a képesítéseket vagy a tanulmányi úton elért más eredményeket Európa-szerte hatékonyabban és biztonságosabban el lehessen ismerni. Az Europass digitális tanúsítványok alkalmazásához szükséges infrastruktúra kialakítása jelenleg folyamatban van. Az említett rendszer az Europass-határozat 4. cikkének (6) bekezdésében foglaltak szerint támogatja hitelesítési szolgáltatások használatát bármely, készségekkel és képesítésekkel kapcsolatos digitális dokumentumok vagy információk vonatkozásában. 

Előnyök

Digitális adatállományként a tanúsítványok számos olyan értékes információt tartalmazhatnak, amelyek segítségével a munkaadók és a többi intézmény könnyebben értelmezheti és elismerheti a dokumentumban foglaltakat. Számtalan előnnyel rendelkeznek a papíralapú bizonyítványokkal szemben.:

  • Csökkentik a diákokra és a diplomásokra, valamint az oktatási és képzési szolgáltatókra és vállalkozókra háruló adminisztratív munka mennyiségét. 
  • Megnehezítik az okiratokkal való visszaélést, és elősegítik a papírmentes munkafolyamatokra való átállást.
  • Lehetővé teszik az azonnali ellenőrzést: a címzettek automatikusan megvizsgálhatják a különböző információk hitelességét, például beazonosíthatják a tanúsítványt kibocsátó szervet, vagy ellenőrizhetik a képesítés minőségbiztosítási vonatkozásait. 
  • Az Europass digitális tanúsítványok aláírása elektronikus bélyegző segítségével történik, ami azt jelenti, hogy a hitelességet az egész EU-ban jogilag vélelmezni kell, és a dokumentumot egyenértékűnek kell tekinteni az ugyanezeket az információkat tartalmazó papíralapú tanúsítványokkal. 

Fejlesztés 

Az Európai Bizottság jelenleg azon munkálkodik, hogy megteremtse az Europass digitális tanúsítvány alkalmazásához szükséges infrastruktúrát. és az ezek alkalmazásához szükséges infrastruktúra részét képező eszközök, szoftverek és szolgáltatások fejlesztését. A 18 ország részvételével zajló tesztprogram során nemzeti szinten is kipróbálják a digitális tanúsítványokhoz kapcsolódó fent említett elemeket. A projekt előre haladásával kapcsolatos információk elérhetőek az Europass portálon.