Az Europass az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre abból a célból, hogy Európa-szerte támogassa az álláskeresőket és a tanulni vágyókat a számukra megfelelő tanulmányi és álláslehetőségek elérésében. További célja, hogy megkönnyítse a pályázást, mind a munka, mind az oktatás/képzés területén, valamint hogy elősegítse a külföldön szerzett végzettségek elismertetését. 

Az Europass egyedülálló szolgáltatásokat nyújt annak érdekében, hogy ezeket a célokat megvalósíthassa. Az Europass portálon a legtöbb funkció együttesen elérhető és kezelhető. Ugyanitt minden felhasználónak lehetősége van saját digitális portfólió, valamint Europass önéletrajz és motivációs levél létrehozására. 


Az Europass szolgáltatásai

Az Europass portálon ingyenes regisztrációt követően bárki létrehozhatja saját profilját, ahol a személyes adatokat, tanulmányokat, szakmai tapasztalatokat, személyes készségeket és kompetenciákat rögzítheti. A portálon lehetőség van 30 nyelven, több stílusban elkészíteni Europass önéletrajzot és motivációs levelet, melyek a digitális dokumentumtárban minden, álláspályázathoz szükséges dokumentummal (referencialevél, oklevél, bizonyítvány) együtt tárolható. Az Europass profilban megadott tanulmányok, tapasztalatok és érdeklődési körök alapján a portál személyre szabott tanulási és álláslehetőségeket kínál, de kulcsszavak (ország, pozíció) segítségével is van mód lehetőségeket keresni egész Európában.  

Arra is lehetőséget kínál az Europass, hogy az érdeklődők különböző álláslehetőségek és tanulási/ képzési lehetőségek között böngészhessenek Európa-szerte. A portálba épített keresőfunkció segítségével országok, kulcsszavak és más szűrők alkalmazásával is megtalálhatók a legideálisabb ajánlatok. Ezen felül a portál a végzettség, szakmai tapasztalatok és a megadott érdeklődési körök alapján személyre szabott munka- és képzési lehetőségeket is ajánl a felhasználók számára.

Az Europass portálon a legfontosabb támogató szervezetek és információs központok elérhetőségei, illetve a velük kapcsolatos tájékoztató anyagok is segítik a látogatókat. Az Europass tevékenységeit más hálózatokkal, mint például az Európai Foglalkoztatási Szolgálattal (EURES) együttműködve végzi, melyek bizonyos szolgáltatásai az online felület rendszerébe beépülve járulnak hozzá a még kiterjedtebb segítségnyújtáshoz.  

Az Europass digitális önértékelő teszt segít felmérni a felhasználók digitális készségeinek szintjét, az erősségeket és a hiányosságokat. A teszteredménynek megfelelően a portál személyre szabott képzéseket kínál, hogy a felhasználók bővíthessék digitális ismereteiket. 

Tovább a portálra

Az Europass dokumentumok

Az Europass öt különböző dokumentumot kínál, melyek segítik a karriertervezést és a munkakeresést. Az öt dokumentum mindegyike egységes formátumban készül, ezzel elősegítve azt, hogy a bemutatott készségek és végzettségek az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térség országain belül bárhol értelmezhetők és összehasonlíthatók legyenek. A dokumentumok minden egyéb, a pályázást segítő anyaggal együtt biztonságosan tárolhatók az Europass profilban.

Az Europass önéletrajz és motivációs levél az Europass portál felületén tölthető ki. Az Europass oklevélmelléklet a felsőfokú végzettség, míg a bizonyítvány-kiegészítőa szakképesítés külföldön történő elismertetésére szolgál. Az Europass mobilitási igazolvány európai mobilitási tevékenység (önkéntesség, szakmai gyakorlat, külföldi ösztöndíjas időszak) igazolására szolgáló dokumentum. 

Bővebben az Europass dokumentumokról