Az Europass az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre abból a célból, hogy Európa-szerte támogassa az álláskeresőket és a tanulni vágyókat a számukra megfelelő tanulmányi és álláslehetőségek elérésében. További célja, hogy megkönnyítse a pályázást, mind a munka, mind az oktatás/képzés területén, valamint hogy elősegítse a külföldön szerzett végzettségek elismertetését.

Az Europass egyedülálló szolgáltatásokat nyújt annak érdekében, hogy ezeket a célokat megvalósíthassa. A www.europass.eu oldalon a legtöbb funkció együttesen elérhető és kezelhető. Ugyanitt minden felhasználónak lehetősége van saját digitális portfólió, valamint Europass önéletrajz és motivációs levél létrehozására.


Az Europass szolgáltatásai

Az Europass portálon való regisztrációt követően a felhasználó létrehozhatja egyéni profilját, melyben személyes adatai mellett rögzítheti tanulmányi eredményeit, szakmai tapasztalatait, valamint személyes készségeit és kompetenciáit. Egy digitális dokumentumtárban minden, a pályázás szempontjából szükséges dokumentum tárolható, legyen szó az elkészített önéletrajzokról, bizonyítványokról vagy referencialevelekről. A felület lehetővé teszi a feltöltött hivatalos anyagok, például az oklevelek digitális validációját is, melyeket a kiállító intézmények maguk hitelesíthetnek.

Arra is lehetőséget kínál az Europass, hogy az érdeklődők különböző álláslehetőségek és tanulási/ képzési lehetőségek között böngészhessenek Európa-szerte. A portálba épített keresőfunkció segítségével országok, kulcsszavak és más szűrők alkalmazásával is megtalálhatók a legideálisabb ajánlatok. Ezen felül a rendszer a portfólió és a beállított érdeklődési körök alapján, személyre szabott munka- és képzési lehetőségeket is ajánl a felhasználók figyelmébe.

Az Europass portálján a legfontosabb támogató szervezetek és információs központok elérhetőségei, illetve a velük kapcsolatos tájékoztató anyagok is segítik a látogatókat. Az Europass tevékenységeit más hálózatokkal együttműködve végzi, melyek bizonyos szolgáltatásai az online felület rendszerébe beépülve járulnak hozzá a még kiterjedtebb segítségnyújtáshoz.  

Az Europass dokumentumai

Az Europass öt különböző dokumentumot kínál, melyek használatával a kitöltő részletesen adhat számot kompetenciáiról és tapasztalatairól. Kettőt (önéletrajz, motivációs levél) a tulajdonos saját maga hozhat létre, míg további hármat (oklevélmelléklet, bizonyítvány-kiegészítő, mobilitási igazolvány) különböző intézmények állítanak ki, illetve hitelesítenek. Az öt dokumentum mindegyike egységes formátumban készül, ezzel elősegítve azt, hogy a bemutatott készségek és végzettségek az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térség országain belül bárhol értelmezhetők és összehasonlíthatók legyenek. Az elkészült dokumentumok minden egyéb, a pályázást segítő anyaggal együtt biztonságosan tárolhatók a felület digitális könyvtárában.