Europass Mobilitási igazolvány és a legfontosabb tudnivalók

2021-03-09

Ha a Campus Mundi, Erasmus+, Európai Szolidaritási Testület egyik programjával jártál külföldön, mindenképp fontos tudod, hogy miért lehet fontos számodra az Europass mobilitási igazolvány.

Kezdjük az elején: 

Mi is az az Europass mobilitási igazolvány?

Az Europass mobilitási igazolvány az európai országok valamelyikében folytatott tanulmányok, szakmai gyakorlatok, tanulmányutak, továbbképzések, speciális kurzusok, nyári egyetemek, önkéntes munka, stb. során megszerzett készségek és kompetenciák igazolására szolgáló, egységes formátumú dokumentum. Az Europass mobilitási igazolvány magyarországi kiadását a Tempus Közalapítvány koordinálja.


Miért hasznos?

• Segíthet a munkahelykeresésnél, akár Magyarországon, akár Európában, mert az EU országai is ezt a dokumentumot használják külföldi gyakorlat/tanulmány igazolásaként.
• Átláthatóvá és így összehasonlíthatóvá teszi a jelentkező által jelzett képességeket.
• Igazolja a mobilitási program során szerzett tudást, képességeket, kompetenciákat.

A dokumentum használata nem kötelező, önkéntes, nincs jogi következménye, és igénylése is teljesen ingyenes. Az igazolvány kiadása feltételekhez kötött, ezért csak a meghatározott minőségi követelményeket teljesített programok esetében kerül kiállításra. Ha több információt szeretnél megtudni a mobilitási igazolványról, kattints ide.

Hogyan juthatsz hozzá?

Az igazolvány önkéntesen és ingyenesen, a kiutazó életkorától (legyen diák vagy felnőtt) függetlenül igényelhető a Tempus Közalapítvány – Nemzeti Europass Központ által üzemeltetett online szerkesztőfelületen.A szerkesztőfelület regisztráció nélkül elérhető, így bárki számára könnyedén hozzáférhető. Az igazolvány a magyar nyelv mellett kiállítható angolul, németül és franciául is. A mobilitási igazolványt érdemes a fogadó intézménnyel közös munkanyelven kitölteni.Adataid biztonságban vannak!A beírt személyes adatokat nem tárolja a rendszer, a felület mögött ugyanis nincs adatbázis. Az igazolványok generálásakor kizárólag statisztikai adatokat ment a felület (az igazolvány nyelve, tulajdonosának életkora, a célország, az igénybe vett mobilitási program, illetve a mobilitás hossza), amelyek alapján az igazolvány tulajdonosa nem beazonosítható. A kitöltéshez használt saját böngésző viszont – beállítástól függően – megjegyezheti az adatokat, így ugyanazon az eszközön, ugyanabban a böngészőben megnyitva a felületet gyorsan elkészíthető egy újabb igazolvány.
A Kibocsátó intézmény résznél lévő 6. 7. és 8. pont a rendszer által automatikusan kerül kitöltésre. Az elkészített mobilitási igazolvány egy kattintással letölthetővé válik, sőt, a PDF-XML formátumnak köszönhetően a későbbiek során bármikor visszatölthető a felületre, így utólag is lehet szerkeszteni, kiegészíteni. Fontos ugyanakkor, hogy az igazolvány csak kinyomtatva, a küldő intézmény, a referenciát adó személy/mentor illetve a tulajdonos részéről aláírva és az intézmények esetén pecsételve érvényes!A Kibocsátó intézmény résznél lévő 6. 7. és 8. pont a rendszer által automatikusan kerül kitöltésre. A felületen található útmutató részletesen bemutatja a kitöltés lépéseit, valamint hasznos tanácsokkal látja el a kitöltőket az egyes mezőkre vonatkozóan is.
A szerkesztőfelület közvetlen eléréséhez kattints ide.


 A mobilitási igazolvány kitöltésének menetéről:

Egyedül az Erasmus+ szakképzési mobilitás pályázati program esetén a küldő intézménynek kell benyújtania az igénylést az egyén nevében. Más külföldi szakmai gyakorlat, vagy tanulmányi mobilitás (pl. Erasmus+ hallgatói ösztöndíj) esetében egyénileg kérheti az igazolvány kiadását.A mobilitási igazolvány semmilyen plusz képesítést nem ad!Az igazolvány mobilitási tevékenységet igazoló dokumentum, amely részletezi az ellátott tevékenységeket és az ennek során elsajátított készségeket, kompetenciákat.Az igazolvány bármelyik nyelven teljesen ingyenesen igényelhető.

​Amennyiben a kitöltéssel kapcsolatban segítségre van szükséged, látogass el a gyakori kérdések LINK menüpontra, vagy keresd a Nemzeti Europass Központ munkatársait az alábbi elérhetőségeken:

 
Tempus Közalapítvány – Nemzeti Europass Központ
Tel.: (06) 1 236-50-50
E-mail: europass@tpf.hu
Europass Magyarország Facebook oldal