Gyakori kérdések – Végzettségek elismertetése külföldön

2021-03-01

Gyakori kérdésekkel foglalkozó cikksorozatunk e részében most a végzettségek külföldi elismertetéséről lesz szó.

Lássuk a legfontosabbakat! 

1. Hol tudok tájékozódni a végzettségek elismertetésének menetéről? 

A munkakörökkel kapcsolatos szakmai elvárások országonként és cégenként eltérőek. A tagországokban jellemző szakmai követelményekről a külföldi végzettségek elismeréséről az adott ország ENIC-NARIC irodájánál kérhetnek segítséget az érdeklődők. 

 2. Mi az az ENIC-NARIC és mivel foglalkozik? 

Az ENIC hálózat (European Network of Information Centres - Információs Központok Európai Hálózata) nemzeti információs központokból áll. Ezen központok feladata információ és tanácsadás az alábbi témákban: 

• külföldi diplomák vagy más akadémiai vagy szakmai végzettségek elismerése; 

• az egyén saját országának és más európai országok oktatási rendszerei; 

• külföldi tanulmányi lehetőségek, diákhitelek, ösztöndíjak, mobilitáshoz és egyenértékűséghez kapcsolódó gyakorlati kérdések.A NARIC (National Academic Recognition Information Centres - Nemzeti Akadémiai Elismerési Információs Központ) hálózatot 1984-ben hozták létre. A hálózat célja diplomák és az Unió tagállamaiban, a Gazdasági Térség, valamint Közép- és Kelet-Európában tanulással eltöltött időszakok akadémiai elismerésének javítása. 

3. Hol találom az ENIC-NARIC segítségnyújtó központok listáját?

A segítségnyújtó központok elérhetőségei országok szerinti bontásban IDE kattintva érhetőek el. Arról, hogy a végzettséget az adott tagországban hogyan és milyen feltételek mentén ismerik el érdemes először itt érdeklődni. Az ENIC-NARIC segítségnyújtó központok útmutatást adnak a végzettségek az adott országokon belüli elismertetését illetően. 

4. Mi az a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ? 

Az ENIC-NARIC hálózat magyarországi képviselője az Oktatási Hivatal főosztálya. A Magyar Ekvivalencia és Információs Központ (MEIK) legfontosabb feladatai közé tartozik a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerése és az ezzel kapcsolatos információnyújtás, illetve a különféle elismertetési eljárásokkal kapcsolatos tájékoztatás. A MEIK mindezek mellett segítségnyújtó központ is. Magyar Ekvivalencia és Információs Központ honlapja elérhető az alábbi linken. 

5. Hogyan lehetséges végzettségek elismertetésének további támogatása? 

• Diplomák és oklevelek: Europass oklevélmelléklet 

• Bizonyítványok: Europass bizonyítvány-kiegészítő 

Az Europass oklevélmelléklet, illetve az Europass bizonyítvány-kiegészítő nem helyettesíti az eredeti oklevelet, bizonyítványt, de kiegészíti a hivatalos oklevelekben, diplomákban illetve bizonyítványokban található információkat, ezzel segítve a kibocsátó országon kívüli munkáltatókat vagy intézményeket azok megértésében! Az Europass dokumentumok nem jelentik a végzettség automatikus elismerését!Az oklevélmellékletnek információs értéke van, amely segítheti és megkönnyítheti az elismerés menetét, azonban nincs jogi hatálya, így nem tartalmazhatja az ekvivalencia, az egyenértékűség megállapítását és nem sugallhatja az elismerés tényét.