Gyakori kérdések – Az Europass bizonyítvány-kiegészítő

2021-02-26

Gyakori kérdésekkel foglalkozó cikksorozatunk e részében körbejárjuk a bizonyítvány-kiegészítővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Kezdjük az alapoktól!

1.Miről szól az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

A bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények számára az OKJ-s szakképesítések között. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő tájékoztatja a munkáltatót vagy képzőintézményt a hazai OKJ-s szakképzési rendszerben bekövetkező változásokról és azok kompetenciákat érintő hatásáról, információkat ad a magyar munkavállalók itthon szerzett szakképesítéséről.

2.Mit tartalmaz?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő olyan információkkal szolgál az Ön szakképesítéséről, amelyek az eredeti bizonyítványban nem kerülnek kifejezésre:

• az adott képzésbe való belépési követelmények,

• megszerzett készségek és kompetenciák,

• osztályzási rendszer,

• továbbtanulás lehetséges következő szintje,gyakorlati és elméleti órák aránya,elvégzett óraszámok.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő nem helyettesíti az eredeti bizonyítványt és nem jelenti a végzettség automatikus elismerését!3. Miért hasznos?

• részletes információt ad a szakképesítésről,

• a magyar mellett angol, német, francia, olasz és spanyol nyelveken érhető el,

• pontos leírást nyújt a kompetenciákról és a szaktudásról,

• nyomon lehet követni benne a változásokat,

• képzések jobban összehasonlíthatóvá válnak.

4.Hogyan juthatok hozzá?

Europass bizonyítvány-kiegészítők főszabály szerint a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állíthatók ki, akik OKJ-s képzésben vettek részt. A korábban végzett tanulók számára akkor adható ki Europass bizonyítvány-kiegészítő, ha a szakmai-és vizsgakövetelmények azonosak voltak azokkal, amelyek a 2005. július 1. után végzettekre vonatkoztak.Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgáztató intézmények adják ki. Amennyiben a vizsgaszervező intézmény megszűnt, a jogutódja állíthatja ki a bizonyítvány-kiegészítőt. Ha az intézmény jogutód nélkül szűnt meg, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal állítja ki a kérelmezők részére az Europass bizonyítvány- kiegészítőt.

5. Mennyibe kerül?

A törvény értelmében a vizsgáztató intézmények a bizonyítvány-kiegészítőért költségtérítést kérhetnek - ez minden intézmény saját hatásköre. A magyar és az angol nyelvű bizonyítvány-kiegészítőért költségtérítés nem kérhető. Minden további idegen nyelvű bizonyítvány-kiegészítő kibocsátásáért a kérelmező térítési díjat fizet a vizsgaszervező részére 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint. Az Europass bizonyítvány-kiegészítők online rendszerében az angol mellett lehetőség van német, francia, olasz és spanyol nyelvű dokumentum kiállítására. A nyelvi változatok igény szerint készülnek el.Ugyanazon szakképesítés különböző nyelvi változataiért külön díj csak abban az esetben számítható fel, amennyiben a vizsgázó a bizonyítvány-kiegészítőt több idegen nyelven is kéri (például németül és olaszul).

6. Hol tekinthető meg egy minta?

Az Europass bizonyítvány- kiegészítők megtekinthetők a Nemzeti Referencia Központ honlapján, a bizonyítvány-kiegészítők országos jegyzékében.

• Europass bizonyítvány-kiegészítők megtekintése (2001 - 2005-ös OKJ-s képzések)

• Moduláris Europass bizonyítvány-kiegészítők megtekintése (2006-tól)

• Komplex Europass bizonyítvány-kiegészítők megtekintése (A dátum nem a bizonyítvány kibocsátásának idejét jelenti, hanem a képzés OKJ jegyzékbe kerülésének idejét).

7. OKJ-s képzéseket oktató intézmény dolgozója vagyok. Még sosem hallottam az Europass bizonyítvány-kiegészítőről, csak annyit, hogy kötelező kiállítanunk. Mit tegyek?

Forduljon a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Nemzeti Referencia Központjához, illetve keresse fel a honlapját, ahol bővebben tájékozódhat az Europass bizonyítvány-kiegészítőkről.A Nemzeti Referencia Központ elérhetőségei:

Ügyfélszolgálat: H-P 10.00-14.00

Telefon: (06) 1 477-5963; (06) 1 477-5964

E-mail: nrk@nive.hu

További kérdések és válaszok az Europass bizonyítvány-kiegészítővel kapcsolatban itt olvashatók.