Építs külföldi szakmai gyakorlatra álláskereséskor - interaktív óraterv

2021-02-19

Az Europass szakképzési tanári óraterv segíti a szakképzésben tanítókat a diákok önéletrajzának és motivációs levelének létrehozásában, a külföldi szakmai tapasztalat helyes bemutatásában.

A 45 perces foglalkozás legfőbb célja, hogy a tanulók felismerjék és felidézzék a mobilitási időszak legfontosabb élményeit és tapasztalatait, majd ezeket beágyazzák a munkakeresés folyamatába. Fontos, hogy a tanulók megértsék a nemzetközi tapasztalat előnyeit és hasznosságát

A foglalkozás során erre kerül a hangsúly, valamint orientálja a tanulókat afelé, hogy segítséggel tudjanak tájékozódni a további tanulási lehetőségekről és a munkaerőpiacon való érvényesülés folyamatairól, illetve az ezeket támogató szervezetekről.


Az „Építs a külföldi szakmai gyakorlatra álláskereséskor” című óraterv tanári útmutatóval, prezentációkkal és mellékletekkel segíti elő a diákok karrierépítéshez szükséges támogatását. Az ingyenesen letölthető interaktív óraterv játékos módon tippeket ad arról, mik azok az alapvető hibák az álláspályázati anyagokban, amiket muszáj elkerülni, illetve, illetve rávilágít arra, melyek azok a tartalmi és formai elvárások, amelyekre mindenkinek figyelnie kell a CV létrehozása során. 

Egy külföldi szakmai tapasztalat kulcsfontosságú szerepet játszhat az álláskeresés során. A letölthető óratervből azt is megtudhatjuk, hogy mennyire részletesen kell bemutatni egy-egy szakmai gyakorlati tapasztalatot, milyen információkat érdemes inkább kihagyni önéletrajzunkból, vagy motivációs levelünkből. 

Az álláspályázati anyagok összeállításánál semmiképp ne feledkezzünk meg a kiutazás során szerzett nyelvtudásról és egyéb személyes készségekről, amelyeket később a leendő munkahelyünkön is kamatoztathatunk. Lehet szó önállóságról, vagy éppen a csapattal való együttműködésről, egyes munkahelyeken ezek a tulajdonságok legalább annyit érhetnek, mint a szakmai feladatokban való jártasság. 

Az ingyenes szakképzési óraterv és mellékletei itt tölthetők le.