Koronavírus és az európai munkaerőpiac: ahol a világjárvány a legmélyebben sújtott 2020 tavaszán

2021-01-26

Az európai munkáltatók átlagosan 35%-kal kevesebb online álláshirdetést tettek közzé 2020 második negyedévében, mint 2019 ugyanezen időszakában. A Cedefop rendszere által észlelt visszaesés kiemelkedően fontos információkkal szolgál a koronavírus okozta válságról szerte az európai munkaerőpiacon.

Szemben a hagyományos forrásokkal, mint például a megüresedési kérdőívek, az online álláshirdetések megkönnyítik és lehetővé teszik az aktuális munkaerőpiaci fejlődések, változások gyorsabb és pontosabb nyomon követését. 

Ahogyan az első ábrán, a V-alakú idő-tendencia diagramon látható, az álláshirdetések csökkenése sokkal drámaibb, mint azt sok munkaadó gondolná. A járvány kezdetén rengeteg vállalat pozitívan kezelte a helyzet romlását, átmeneti időszakként tekintettek rá. A pandémia első hullámának csúcsán, áprilisban az online álláshirdetések közel 60%-kal csökkentek az előző évhez képest. Ezt követően aztán, ahogy a remény a ’normális’ állapot visszatérésére nőtt, a munkáltatók újra elindították online álláshirdetéseiket. 

1. ábra: online álláshirdetések az EU-ban 

1. ábra online álláshirdetések 2020-2019

Forrás: Cedefop skills OVATE. Saját számítások.

A pandémia első hullámának legkritikusabb időszakában, 2020 márciusában és júniusában az online álláshirdetések 31%-kal csökkentek. Általánosan elmondható, hogy ez a csökkenés a nyugati országokat érintette nagyobb mértékben. Míg a nyugati országokban 33% visszaesést tapasztaltak, addig a keleti országokban 15% volt a csökkenés mértéke. Néhány országban, mint például Bulgária, Románia, Franciaország, sőt még Olaszországban is nőtt a 2020 júniusában meghirdetett szabad pozíciók száma 2019 júniusához képest. A svéd, spanyol és ír állásportálok hosszabb ideig küzdöttek a kritikus időszakból való felépülésből, míg a német és osztrák állásportálokon a májusban való növekedés után ismételten csökkenni kezdtek a szabad pozíciók számai. 

Az eredmények rámutatnak a nemzetek közötti kölcsönhatásra a tendenciák és eljárásmódok tekintetében: 

  •  A koronavírus járvány kitörése minden országban eltérő időpontban érkezett. Olaszországban például márciusban lehetett a legmagasabb visszaesést tapasztalni az online munkalehetőségek hirdetésében, míg júniusban ez a terület kiemelkedően gyorsan szerezte vissza az általános értékeket. Svédországban, ahol az online álláshirdetések száma csökkent, május tekinthető a legrosszabb időszaknak. 
  • Az országok eltérő módon próbálták megfékezni a covid-19 járvány terjedését, ami következésképp eltérő módon hatott az adott ország gazdaságának, s online álláskeresésének változására. Ugyanez mondható el az egyes döntéshozók által megalkotott irányelvekre, ami kétség kívül meghatározta az országok világjárvány alatti munkavállalókra tartott igényeit. 
  • Három országban, Dániában, Szlovéniában és Bulgáriában megnőtt az álláshirdetések száma az említett időszakban az előző évekhez képest (2. ára). Dániában a távmunkára való átállást számottevően kisebb mértékben zavarta meg a pandémia, mint más európai országot. 

Főleg a kelet-európai országok tekintetében mondható el, hogy az online álláshirdetések elterjedése (amely valószínűleg a világjárvány következtében terjedt el), enyhítő tényezőként tűnt fel ezek csökkenésében. 

2. ábra: online álláshirdetések az EU tagállamaiban (március-június 2019-20-as összehasonlítás)

2. ábra online álláshirdetések helyzete

Forrás: Cedefop skills OVATE. Saját számítások.

Az EU-ban összességében minden foglalkozásnál csökkenés tapasztalható. Ahogyan várható volt, a vendéglátás és kiskereskedelem területein csökkentek az online hirdetések a leginkább, azonban az irodai munkákra is nagy hatással volt a vírus. Az alapvető, valamint a koronavírushoz kapcsolódó szolgáltatások (mint például egészségügyi szakemberek, ápolók, nővérek, takarítók, mezőgazdasági munkavállalók, valamint biztonsági szolgálatot végzők) területén kismértékű volt az online álláshirdetések visszaesése. 

3. ábra: online álláshirdetések EU-ban foglalkozásokra lebontva (március-június 2019-2020) 

3. ábra foglalkozásokra lebontott álláshirdetések

Forrás: Cedefop skills OVATE. Saját számítások.

A fent bemutatott statisztikáknak köszönhetően bepillantást nyerhettünk a koronavírus okozta helyzetről az online álláskeresések terén. A Cedefop továbbra is nyomon követi az EU munkaerőpiaci változásait az egyes tagállamokban és régiókban, így ezt követően is részletes információt nyerhetünk az aktuális helyzetről a Cedefop oldalán. További információ a kutatásról angol nyelven itt érhető el.  ​