Az Europass portfólió felépítése lépésről lépésre I.

2021-01-18

REGISZTRÁCIÓ AZ EUROPASS PORTÁLON, IDEGEN NYELVŰ PROFILOK LÉTREHOZÁSA, ADATOK MEGADÁSA


Legújabb cikksorozatunkban tematikus gyűjtéseken keresztül mutatjuk be az Europass portál használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A sorozat célja, hogy megkönnyítse az Europass portálhasználatának megértését, és részletesen bemutassa annak egyes részeit az Europass-t ismerők és használók, illetve az újabb érdeklődők számára egyaránt. Ahhoz, hogy Europass portfóliónkból a legtöbbet hozhassuk ki, érdemes követni sorozatunkat, hogy minden fontos lépést és trükköt elsajátíthassunk az alapoktól kezdve! 


Hogyan épül fel az Europass portfólió?

1. lépés: profil létrehozása az Europass portálon

Profilt, vagy e-portfóliót csak regisztrált felhasználóként van lehetőségünk létrehozni. Ajánlott, de nem kötelező a regisztráció akkor, ha csak önéletrajzot vagy motivációs levelet szeretnénk létrehozni. Ahhoz azonban, hogy a profilt még sokáig lehessen használni az általunk tárolt adatokkal, és a dokumentumokat is bármikor elérhessük, regisztráció szükséges, ugyanis a rendszer a vendégfelhasználóként megadott adatokat 48 óra eltelte után törli. A regisztráció megkezdéséhez kattintsunk a sárga hátterű „Ingyenes porfólió létrehozása” gombra az europass.eu honlap kezdőlapján! Ahhoz, hogy regisztrálni lehessen az Europass portálra, előbb létre kell hozni egy EU log-in fiókot, ami egy Európai Bizottság által működtetett felhasználói felület. Ehhez adjuk meg a nevünket, az email címünket, és válasszunk egy erős jelszót. Ezután kapni fogunk az általunk megadott email címre egy visszaigazoló levelet, amiben a hitelesítő linkre kattintva aktiválhatjuk a profilt. A belépést követően az oldal automatikusan átirányít minket az Europass profilunkhoz, ahol már hozzá is láthatunk a dokumentumok létrehozásához vagy módosításához! 

2. lépés: felhasználói fiók nyelvének módosítása 

Létrehoztunk egy Europass fiókot, de kifejezetten idegen nyelvű dokumentumok kitöltésére szeretnénk azt használni? Nem probléma, ugyanis a profilon belül neki is kezdhetünk a magyar profil mellett más nyelvű profilokat is beállítani. Az Europass portálra való bejelentkezés után a „Saját magam” menüpontra kattintva érhető el a „Teljes profil megtekintése” opció. Erre kattintva a „Profil létrehozása egy másik nyelven” fül lesz látható, amelyre kattintva megjelenik a szerkesztő felület, ahol további nyelveken lehet Europass-profilt létrehozni. Azt javasoljuk, hogy mielőtt valaki belevág a külföldi jelentkezéshez szükséges dokumentumok előállításába, először végezze el ezt a műveletet, hiszen magyar nyelvű profilhoz csak magyar nyelvű adatok fognak tartozni, így egy angol nyelvű önéletrajz elkészítésénél az angol nyelvű profilból fogja átvenni az alapadatokat a rendszer, és a nyelvek nem keverednek össze!

3. lépés: adatok megadása az Europass profilban

Létrehoztuk a profilunkat, és céltudatosan beállítottuk, hogy milyen nyelveken szeretnénk dokumentumokat előállítani. Regisztrált Europass profilunkkal számos extra funkcióhoz férhetünk hozzá, amelyek segíthetnek az álláskeresésben vagy továbbtanulásban. A különböző opciók mind az „Europass profilom” fülre kattintva böngészhetők, ahol megtalálható a dokumentumtár, a bemutatkozás és a különböző egyénileg megadott preferenciák összessége is. Itt lehet hozzáférni a korábban elkészített önéletrajzokhoz vagy motivációs levelekhez is, feltölteni információval a profilt, illetve böngészni a javasolt készségek vagy érdeklődési körök között, hogy még informatívabb legyen a portfóliónk. Tanácsoljuk, hogy mindig olyan adatokat adjunk csak meg magunkról, amiket nyilvánosan is felvállalnánk, ne adjunk meg túl személyes vagy érzékeny információkat, mint például pontos lakcím, születési idő, családi állapot. Mindenképpen írjunk bemutatkozást magunkról, és használjuk ki az ingyenes funkciók adta lehetőségeket; adjuk meg személyes preferenciáinkat az állás-és kurzuskereséshez, érdeklődési köreinket és készségeinket. El is készült az elektronikus portfóliónk, melybe elkezdhetjük feltölteni az általunk felhasználni kínált korábbi dokumentumokat vagy okiratokat! 

A következő cikkünkben pedig kiderül, milyen dokumentumtípusokat lehet létrehozni a portál felületén, illetve milyen egyéb funkciókat találunk, és azokat miképpen használhatjuk megfelelően. Az Europass szolgáltatásaival és dokumentumcsaládjával kapcsolatos gyakori kérdések megtalálhatók a https://europass.hu/gyik oldalon, ahol minden fentebb említett lépésről útmutatást adtunk.