Koronavírus és az európai munkaerőpiac: hogyan alakítja át a világjárvány a készségek igényét?

2021-01-15

A Cedefop felmérést készített a koronavírus toborzást és foglalkoztatást érintő hatásairól.

A Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) legfrissebb felmérései szerint az első hullám alatt rengeteg foglalkoztató lelassította, vagy felfüggesztette az álláshirdetések feladását mind a magán, mind a közösségi portálokon. Míg a nyári hónapokban láthatóan javulni kezdett a helyzet, az elmúlt pár hónapban ismét látható a pandémia foglalkoztatásra gyakorolt nyomása. 

A világjárvány következtében a munkáltatók által elvárt készségek is átalakultak. Azok a készségek, amelyek a problémamegoldáshoz, és a társas távolságtartáshoz köthetők, sokkal inkább előtérbe.

Hogyan változott 2020 az előző évhez képest? 

Míg 2019-ben egy online álláshirdetés átlagosan 11.9 szükséges készséget nevezett meg, addig 2020-ban ez a szám 12.8-ra nőtt. A magasabb pozíciók, például menedzseri, vagy szakértői pozíciók, amelyeket lehetséges távoli munkaként elvégezni és kevésbé érintettek korlátozások szempontjából, általánosan magasabb számú készség meglétét igénylik. 

 1. ábra: online álláshirdetések: változások az elvárt készségek terén.

Toborzás 2020-ban: nagyobb hangsúly az ICT-n 

 A második ábra a 2020-ban feladott álláshirdetésekben megtalálható növekvő igényt mutatja az egyes készségcsoportok felé. 2020-ban 23%-ra nőve a digitális készségek csoportja a leginkább hangsúlyos. (Ez az érték 2019-ben 20% volt). A digitalizáció és az erőteljes távmunka felé való sodródás egyre inkább megköveteli az ITC (Information and Communication Technologies), azaz az információ- és kommunkáció technológiához kapcsolódó készségeket. Ez pedig nem csak a számítástechnikai szakemberek iránti megnövekedett keresletet, hanem az eddig távmunkára nem szoruló pozíciókat is jelenti. 

 Az értékesítés és marketinghez köthető készségek iránti elvárás szintén megnövekedett, mivel a vállalatoknak nagyobb szüksége van az új digitális értékesítési stratégiák kidolgozására, valamint az internetes webáruházak fejlesztésére. Emellett kiemelkedő szerepet játszanak a mérnöki, strukturális vagy kivitelezési készségek is, mivel az eladni kívánt termék vagy szolgáltatás kézbesítését koronavírus-biztossá kell tenni.  


Melyek a 2020-ban legkeresettebb készségek? 

A Cedefop kutatásának eredménye, hogy míg az online meghirdetett állások száma csökkent, néhány készség iránti kereslet kiemelkedően nőtt. Ezek közül az ITC, azaz az információ és kommunikációtechnológiához köthető készségek számítanak igazán, legfőképp azok, amelyek hozzájárulnak a munkahelyek digitalizálásához, és távmunka bevezetését lehetővé tevő rendszert hoznak létre. Ezen rendszerek létrehozása és adminisztrációja mellett a koronavírus toborzásra gyakorolt hatása miatt megnövekedett a marketing és promócióhoz köthető készségek iránti igény is, hiszen az idei évben az egyik legfőbb kihívást a szolgáltatások és termékek értékesítésének újragondolása volt. A HR menedzsmenthez kötődő készségek is rendkívül keresettek voltak a csapatmunka újraszervezése és a toborzás újfent kialakuló kihívásai miatt.


3. ábra: készségek, amelyekre 2020-ban megnőtt az igény 


Mi várható 2021-ben? 

A Cedefop továbbra is nyomon követi az EU munkaerőpiaci változásait 2021-ben is. A 2020-as adatok kutatására használt rendszert várhatóan áprilisra tovább fejlesztik, kibővítik, így még pontosabb adatokat láthatunk a jövőben a legkeresettebb készségekről, trendekről, valamint letölthető adatokból további statisztikát nyerhetünk. 

A Cedefop által készített kutatás menetéről és további eredményeiről itt lehet olvasni angol nyelven.