3 tipp ahhoz, hogy hasznosan töltsd a nyarat

2024-06-26

Természetesen mi is tudjuk, hogy a nyár elsősorban a kikapcsolódásról szól, ezért a feltöltődésnek most néhány olyan formáját szeretnénk bemutatni, amely nem csak kellemes, de hasznos is lehet a karriered során!

1: Önkénteskedj!

Az önkéntes munka páratlan lehetőséget kínál tapasztalatszerzésre és segítségével pozitív hatást gyakorolhatsz a társadalomra. Új embereket ismerhetsz meg, és olyan kulcsfontosságú készségeket fejleszthetsz, mint a problémamegoldás, a csapatmunka és a hatékony kommunikáció.
Az Europass segít az önkéntes tapasztalatszerzés céljának meghatározásában az „Érdeklődési területeim” rovaton keresztül. Azáltal, hogy megadod szakmai pályafutáshoz, tanulmányokhoz, önkéntes munkához vagy utazáshoz kapcsolódó fő céljaid, valamint városokat és országokat melyekbe szívesen utaznál, az Europass az igényeidre szabott lehetőségeket ajánl fel. Te pedig választhatsz, hogy a különböző, számodra fontos ügyek valamelyikénél önkénteskedsz, akár itthon, akár külföldön, teljes vagy részmunkaidőben. A külföldi önkéntesség lehetőséget kínál arra is, hogy új nyelveket tanulj, új kultúrákkal és perspektívákkal találkozz. Emellett Europass-profilodban nyilvántartást vezethetsz összes önkéntes tapasztalatodról is, amelynek nagy hasznát veheted az álláspályázatok során. 

☀️ PRO TIPP: Ismerkedj meg az Európai Szolidaritási Testület lehetőségeivel! 
Egyéni önkéntesként több, mint 50 ország lehetőségei közül választva 2 héttől akár 12 hónapig támogathatod egy külföldi (vagy eseténként belföldi) szervezet vagy intézmény munkáját.

2. Cselekedj aktívan, tegyél a változásért!

Az aktív állampolgári szerepvállalás arról szól, hogy pozitív változást érjünk el közösségeinkben, és aktív szerepet vállaljunk társadalmunk alakításában.Íme néhány inspiráló módja a részvételnek:
☀️ Láss bele, hogyan működnek a lokális döntéshozatali fórumok: Látogass el egy önkormányzati testületi ülésre, vagy csak ballagj le a lépcsőházad lakógyűlésére. 
​☀️ Önkénteskedj lokálisan: Segíts a helyi jótékonysági szervezeteknek, élelmiszerbankoknak vagy környezetvédelmi csoportoknak. 
☀️ Segíts felhívni a figyelmet fontos ügyekre: Használd a hangodat a számodra fontos ügyek támogatására: írj a képviselőidnek, használd a közösségi média által kínált eszközöket.
      Inspiráljuk egymást, és osszuk meg egymással, hogy miként veszünk részt a közösségeinkben! 

Tegyél helyi közösségedért és hozz létre egy Szolidaritási Projektet

3. Gondold át az előtted álló időszakot és töltődj fel! 

A nyári kikapcsolódás és az ezzel járó fizikai és lelki feltöltődés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy átgondold és eltervezd, mi vár rád a közeljövőben. Ebben is segítségedre vannak az Europass eszközök:

☀️ Az Álláskereső Kisokos böngészészésével megtudhatod, hogyan érdemes nekilátni az álláskeresés folyamatának. Kérdések és válaszok, HR szakemberektől. 
☀️ "Tervezze meg karrierjét" és "Tervezze meg tanulmányait" rovataink böngészésének segítségével számtalan új perspektíva nyílhat meg előtted. A honlapon elérhető rovatok az intézmények, képzések, munkahelyek bemutatása mellett rengeteg hasznos tanáccsal is ellátnak. 
☀️ Amennyiben még tanulsz gondold át, milyen kurzusokat szeretnél elsajátítani a következő félév során, esetleg részt vennél-e valamilyen szakkollégium, egyetemi sportcsapat vagy klub életében. Olvasd át a tantárgyi ismertetőket és tervezd meg előre tanulmányaid, hogy ne az őszi szemeszter kezdetével, rövid idő alatt kelljen döntened arról, mivel foglalkozol majd a következő félévben. 
☀️ Turbózd fel önéletrajzod a fent említett önkéntességi és nyelvismereti lehetőségek felhasználásával! Ezt könnyedén megteheted CV készítő felületünk eszköztárának segítségével.
   
Az új ismereteket ne feledd felvezetni az Europass-profilodba! Találj rá új lehetőségekre és dobd fel a nyarat!
Amennyiben pedig arra van igényed, hogy kizárd a tervezgetést és a gondolkodást és csak szimplán kikapcsolódj, az is teljesen érthető és bátran adj magadnak időt erre is!

Kellemes nyarat kíván a Nemzeti Europass Központ csapata!