Érvek a szakképzés mellett – Miért érdemes választani?

2024-06-20

A legfrissebb EURES jelentés szemléletes képet ad az Európa-szerte szűkülő munkaerő-helyzetről.

A szakképzési szektor számos ajtót nyithat meg, hiszen az élet minden területén szükség van jól képzett, színvonalas munkát végző szakképzett emberekre!A nemrégiben kiadott munkaerőpiaci egyensúlyhiányokról szóló EURES-jelentés részletes és szemléletes képet ad az európai munkaerő-helyzetről.

​A teljes jelentés megismerhető a European Labour Authority (ELA) oldalán vagy ismerje meg az interaktív felületet: eures.europa.eu

Mint az a jelentésből is kiderül, a lassabb gazdasági növekedés ellenére, figyelemre méltó az a tendencia mely szerint: az irodai és akadémiai pozíciókra jelentkezők száma messze meghaladja a felkínált állásokét. Ezzel szemben, jelentős munkaerőhiány látszik a szakképzett foglalkoztatások körében, ahol az állásajánlatok messze meghaladják a munkaerő kínálatot. A vállalatok látszólag versenyt folytatnak a tehetségekért.

​Az EURES jelentése szerint az EU-ban a 10 legnagyobb hiányszakmák közül 5 szakképzettséget igénylő szakma:
- hegesztők/lángvágók
- vízvezeték-szerelők/csőszerelők
- motormechanikai szakemberek
- fém/gép beállítók
- villanyszerelők

Az „álom melót” nem csak irodákban lehet elképzelni!

A karrierlehetőségek skálája rendkívül széles

A hagyományos és a modern szakmák végtelen listája közül választhat, készségei és érdeklődései alapján.

„A szakmai oktatásba való belépésre bármilyen életkorban lehetőség van. Aki a beiratkozáskor 25. életévét még nem töltötte be, választása szerint akár a második szakmát is megszerezheti tanulói jogviszonyban, nappali rendszerű oktatásban. Ebben az esetben a tanuló diákigazolványra és az ehhez kapcsolódó valamennyi kedvezményre, valamint első szakma esetén szakképzési ösztöndíjra jogosult. A 25 év felett beiratkozók szakmai oktatása felnőttképzési jogviszonyban történik.” – Forrás: IKK


Magas kereseti lehetőség

A hiányszakmákat betöltő munkavállalók nagy megbecsülésnek örvendenek. Mindez kiváló szaktudással, tapasztalattal és személyes kompetenciákkal párhuzamba állítva, rendkívül magas jövedelmet eredményezhet!


Saját időbeosztás

A szakképzettség lehetőséget kínál arra, hogy függetlenként vagy saját vállalkozásban vállaljon munkát!


Fényes jövőkép

A technológiai forradalom teljes gőzzel halad előre az egész világban, mely rengeteg hozzáértő kezet igényel. Nem kétséges, hogy a szakképzett munkaerő döntő szerepet fog játszani világunk átalakításában.


Segít az Europass!

Az egész életen át tartó tanulás és a szakmai fejlődés támogatójaként, az Europass platform 29 nyelven nyújt információkat tanulóknak és diákoknak, hogy megtervezzék tanulmányaikat, szakmai pályafutásukat és mobilitási tevékenységeiket. A felhasználók személyes felhasználói profilt hozhatnak létre, amelyben meghatározhatják céljaikat és beszámolhatnak eredményeikről és melyet tanulmányaik alatt folyamatosan frissíthetnek és bővíthetnek!Az Europass továbbá felsorolja, hogy az egyes tagállamokban milyen európai és belföldi szolgáltatások és információk érhetők el, ha valaki egy másik európai országban szeretne tanulni vagy dolgozni.

Forrás: https://eures.europa.eu/why-you-should-consider-skilled-trades-job-2024-06-05_en