37. születésnapját ünnepli a héten az Erasmus program

2024-06-11

Ez kiváló alkalmat biztosít, hogy bemutassuk, miként segítenek a Europass által kínált szolgáltatások Erasmusos kalandjaid, illetve tanulmányi és szakmai életutad során.

Az Erasmus program közel négy évtizede, egy felsőoktatási csereprogramként indult útjára, azzal a céllal, hogy segítse a résztvevőket a világ megismerésében, a tanulásban és a tapasztalatszerzésben. 10 évvel ezelőtt pedig egy „+” jellel kiegészülve egyesítette a különböző oktatási szektorokat érintő uniós programokat.
Az Erasmus+ program több mint 10 millió résztvevőjével ma az Unió egyik legsikeresebb programja. A számtalan megvalósított projekteken keresztül közvetlen hatása van az emberek életére: nemzetközi perspektívát nyújt a résztvevőknek, hozzájárul a szociális és interkulturális kompetenciák, a kritikus gondolkozás és a médiatudatosság fejlesztéséhez, valamint ösztönöz az aktív társadalmi szerepvállalásra. 

Most pedig lássuk, hogyan jelennek meg az Europass szolgáltatásai a szülinapos program tekintetében: 

Az ingyenesen hozzáférhető Europass portál felületén személyes profilokat lehet létrehozni, ahol a felhasználók minden adata, tanulmányi eredménye és személyes készsége megtalálható, és meg is osztható egy-egy állásra, ösztöndíjra vagy oktatási intézménybe történő jelentkezéskor. Az Europass portál és portfólió szolgáltatása tehát nagy mértékben megkönnyíti a jelentkezésekhez szükséges dokumentumok rendszerezését és áttekintését.
Ebben további segítséget ad a portálon elérhető „Tervezze meg tanulmányait!” funkció, ahol a felhasználó által feltöltött dokumentumok segítségével a portál a rendszerezésen felül hasznos tanácsokat ad arra nézve, hogyan lehet tudatosan építeni meglévő szaktudására, készségeire. Továbbá legfrissebb mobilitási lehetőségeinkről is tájékozódhat.

Ezek mellett a portálon lehetőség nyílik naprakész formában elkészíteni szakmai önéletrajzot és motivációs levelet is, új struktúra, fiatalos színek és letisztult formák jellemzik megújult szolgáltatásainkat. Az egységes formátum az Európai Unióban és Magyarországon eddig is nagyon népszerű volt, a tanulmányokat és készségeket bemutató további európai dokumentumokkal együtt. A Tempus Közalapítvány Nemzeti Europass Központjának adatai szerint az itthoni elhelyezkedést is megkönnyíti az egységes forma, ezt bizonyítja, hogy a legtöbb Europass önéletrajzot magyar nyelven töltötték ki hazánkban.
Természetesen intézményenként eltérhet, hogy mit kérnek a hallgatóktól a pályázáshoz, de ha szükséges szakmai önéletrajzot vagy motivációs levelet készíteni, akkor az Europass felületén ez könnyedén megvalósítható.
Ráadásul minden kapcsolódó bizonyítvány, oklevél vagy referencia tárolható is egyúttal a dokumentumtárban.
Ilyen értékes dokumentum például a Mobilitiási igazolvány, mely igazolja a mobilitási program során szerzett tudást, képességeket, kompetenciákat. 

Az Europass portál egy másik fontos újítása emellett, hogy létrehozott profiljukkal Európa-szerte meghirdetett állások és képzések között is böngészhetnek és könnyedén jelentkezhetnek a regisztrált felhasználók. Továbbá a jövőben a felhasználók rendelkezésére állnak majd az Európai Digitális Tanúsítványok is, melyek segítségével virtuálisan is igazolhatóak a tanulási folyamatok eredményei. 

KATTINTS ÉS BŐVÍTSD TOVÁBB ISMERETEID AZ EUROPASS SZOLGÁTATÁSOKRÓL!

ÉS ÜNNEPELD VELÜNK AZ ERASMUS PROGRAM SZÜLETÉSNAPJÁT!