Megkezdődött a visszaszámlálás a 2024-es Európa parlamenti választásokig

2024-05-07

Magyarországon 2024. június 9-én, immáron 5. alkalommal rendezik meg a választást.

MIT ÉRDEMES TUDNI AZ EURÓPAI VÁLASZTÁSOKRÓL?

Az Európai Unió polgárai ötévente választanak európai parlamenti képviselőket. Az Európai Parlament az EU egyetlen olyan testülete, amelynek tagjait közvetlenül a lakosság választja meg. Európai szinten összesen 720 európai parlamenti képviselőt választanak, akik hozzávetőleg 450 millió európai uniós polgár érdekeit képviselik. A képviselők a tagállamok kormányainak képviselőivel együtt új törvényeket formálnak és döntéseket hoznak. Ezek az élet minden területére hatással vannak az Unióban, a gazdaság támogatásától, a szegénység elleni küzdelmen át, a klímaváltozásig, vagy a biztonságig.

Tekintse meg az Európai Bizottság videóját a választás kapcsán!

Magyarország

Magyarországon 2024. június 9-én, immáron 5. alkalommal rendezik meg a választást. Pártokra, egészen pontosan pártok listáira lehet szavazni. Minél jobban szerepel egy párt a választáson, a lista elejéről annál több jelöltje kap mandátumot az Európai Parlamentben. Magyarország összesen 21 képviselőt delegálhat.

Miért érdemes szavazni?

A szavazás egyedülálló lehetőség, amikor mindannyian közösen dönthetünk az Európai Unió jövőjéről. Szavazni fontos: kitűnő lehetőség arra, hogy véleményt nyilvánítsunk a minket érdeklő témákról. Az európai választások alkalmával több millió európai vesz részt az európai demokrácia jövőjének alakításában.

Mi történik a választás után?

Az európai parlamenti képviselők meggyőződésük és prioritásaik alapján csatlakoznak egy csoporthoz. Jelenleg 7 képviselőcsoport van az Európai Parlamentben, minden képviselő csak egyhez tartozhat. Emellett vannak olyanok is, akik egyetlen csoporthoz sem tartoznak, őket független képviselőknek nevezzük. A külföldi mobilitási lehetőségekkel, például az Erasmus+ programmal kapcsolatos jogalkotási javaslatokkal a Kulturális és Oktatási Bizottság tagjai foglalkoznak.


A szavazással Ön is kifejezi a saját véleményét, segít megválasztani a következő Európai Parlament tagjait, és ezáltal Ön dönt a saját jövőjéről!
A 2024-es európai parlamenti választás időpontja Magyarországon június 9.
Regisztráljon most, hogy szavazási emlékeztetőt kapjon, és ne felejtsen el szavazni:
szavazási emlékeztető (europa.eu)


További információk az európai választások kapcsán:

#EUElections2024