Készségek Európai Éve zárókonferencia: Mi következik ez után?

2024-05-06

Az elmúlt egy évben Európa figyelme a készségekre, azok fejlesztésére és a szakképzésre irányult.

Az Európai Bizottság 2022 végén fogadta el Ursula von der Leyen elnök javaslatát arról, hogy a soron következő európai év tematikáját Európa versenyképességének megerősítése kapcsán kell meghatározni, előtérbe állítva a készség-szükségleteknek az emberek törekvéseivel való összehangolását, valamint az ezt középpontba helyező gondolkodásmód kialakítását

Ezekkel az ambiciózus tervekkel indította útjára az Európai Unió Bizottsága a „Készségek Európai Éve” kezdeményezést, a tavalyi Európa-napon, ünnepélyes keretek között aKészségek Európai Éve Fesztiválon".


Az Európa-nap 2024-ben is megrendezésre kerül: május 12-én a Szabadság téren várnak mindenkit ingyenes programokkal, koncertekkel és a hagyományos futóversennyel! A helyszínen a Tempus Közalapítvány standjával is találkozhatnak az érdeklődők! További információk az erasmusplusz.hu oldalon!

Új szemlélet, friss lelkesedés

Bár az április végi zárórendezvényen hivatalosan is lezárták a tematikus évet, Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke megnyitójában kiemelte: az eddig elért eredményeket nem fogjuk magunk mögött hagyni. Készségek Európai Évének zárása nem törekvések végét jelenti, sokkal inkább azt, hogy sokak odaadó munkájának köszönhetően új szemlélettel és megújult lelkesedéssel folytatódik a munka és a fejlődés a szakképzés és a készségfejlesztés világában.

.A zárókonferencia során inspiráló beszédeken, kerekasztal-beszélgetéseken és interaktív csoportokkal vitatták meg készségekkel kapcsolatos hatékony szakpolitikákat, valamint azt, hogy miként biztosítható, hogy a készségek továbbra is kiemelt prioritást élvezzenek Európa-szerte.A több száz résztvevő reflektálhatott az előttünk álló útra, megoszthatta az év eredményeit, tapasztalatit és a megfogalmazták a Készségek Európai Évének örökségét.

A felvétel érhető a year-of-skills.europa.eu oldalon.

Mottó: A szakképzés nem unalmas, sokkal inkább színes, kreatív, lelkesítő és izgalmas

A Készségek Európai Éve messze átlépte a Bizottság épületének falait, ez a helyi, a nemzeti és az európai stakeholdereknek köszönhető, akik Európa legkülönbözőbb részeibe vitték el prioritásokat – hangzott el a zárórendezvény „Ugródeszka az európai készségforradalom felé” című kerekasztal beszélgetésén.A Készségek Európai Éve egyaránt szólt a szakpolitikákról, az új kezdeményezésekről és az uniós polgárokról. Az európai emberek nap mint nap új készségeket sajátítottak el, sokféle uniós, nemzeti és regionális projekt és program segítségével.

Mindezeket bemutatva, „Valódi emberek, valódi készségek” felhívás kapcsán a Bizottság szakemberei összegyűjtötték és megosztották mindazoknak a történetét, akik készségfejlesztési-és átképzési programok révén áttörő fejlődést értek el akár személyesen, akár szakmailag, így inspirálva minél több embert Európa-szerte.

A realpeoplerealskills.eu oldalán megismerhetőek a történetek, köztük több magyar szakemberé is.

A Készségek Európai Évének célja, hogy mindenki számára lehetővé tegye az új készségek elsajátítását életük bármely szakaszában. A munkavállalók a megfelelő készségek birtokában nemcsak szélesebb és minőségibb munkalehetőségekhez juthatnak, de tevékenységükkel növelik a vállalatok versenyképességét, hozzájárulnak a fenntartható gazdasági- és társadalmi növekedéshez, miközben előmozdítják a zöld- és digitális átállást.A tematikus év számos nemzetközi eseményen keresztül valósul meg.

A tematikus rendezvények, workshopok, előadások, fesztiválok, figyelemfelhívó kampányok megtalálhatóak az Európai Bizottság új honlapján.

Ezek közül is kiemelkedő olimpiájának európai változataként ismert EuroSkills 2023 versenysorozat, mely szeptember 5-9. között került megrendezésre. A WorldSkills Europe szervezet tagállamai által közösen, kétévente megrendezésre kerülő versenynek a lengyelországi Gdańsk adott otthont. A háromnapos rendezvénysorozaton remekeltek a fiatal magyar szakemberek. Kérdéseinkre Skultéti Zita, Tóth Levente és Adamcsek Gergely, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum tanulói meséltek élményeinkről.„

"A kezdetekben, az első versenyem után, nem gondoltam volna, hogy ez vár rám, hogy ilyen sikereim lesznek. Ez mindig motivál a következő versenyre. Az Erasmus+ programnak köszönhetően pedig az oktatóim személyesen, a helyszínen is szurkolhattak nekem. Jó látni, hogy Magyarországon és nemzetközi szinten a fiatalok ilyen nagy elszántsággal és szenvedéllyel űzik a szakmájukat.” – mondta el Skultéti Zita.

A verseny legnagyobb elismerése, a Jos de Goey Európa legjobbja díj szintén magyar kezekbe került: Bandur Tamás és Koncsik Zsolt ICT Specialist szakmai aranyérmet nyertek el.

A győztesek listája elérhető a WorldSkills Europe hivatalos oldalán!

Az ősz során egy hétig még inkább reflektorfénybe kerül a szakképzés. Október 23 -27 között a különböző helyi, regionális és országos szervezetek, illetve szakképzéssel foglalkozó partnerintézmények rendezvényeinek adott teret az Európai Szakképzési Hét.

Az Európai Szakképzési Hét részeként és az előtt Magyarországon is számos rendezvényt szerveztek a szektor szereplői és az az iránt érdeklődők.

A magyar programok listája elérhető az europa.eu oldalon

Tovább visszük, amit elértünk

A meglévő készségek értékességére való figyelemfelhívás és az újak megszerzésének fontossága továbbra is prioritás marad. A készségekre irányuló elvárások a napról napra gyorsuló és változó gazdasággal és munkaerőpiaccal együtt mozognak. A végső cél az európai vállalatok versenyképességének és innovációs erejének erősítése, minőségi álláshelyek teremtése, a készséghiány és a szakemberhiány megszüntetése.