Átfogó felmérést adott ki a Cedefop: Fókuszban a készségek

2024-02-13

A Cedefop legfrissebb jelentése bemutatja a készség-előrejelzési trendeket, lehetőségeket és kihívásokat az uniós tagállamokban.

Minden ország gazdaságának és minden társadalomnak szüksége van megbízható készség-előrejelzésekre, adatokra és információkra, annak érdekében, hogy ezeket a gyakorlatban is hasznosítható módszerekké, jó gyakorlatokká alakíthassák.

Az idei év első Cedefop publikációja egy olyan hiánypótló felmérés, amely bemutatja az egész Európára leírható készségintelligencia elvárásokat.

Az angol nyelven elérhető „Next generationskills intelligence for more learning and better matching” szakpolitikai összefoglalóban átfogó képet kaphatunk:

  • az uniós országok készség-előrejelzéseiről
  • az ezekből levonható tapasztalatokról és következtetésekről.

Mindezek az adatok nélkülözhetetlenek lehetnek a szakértők és döntéshozók munkájában, akik elősegíthetik a készségek forradalmát.

A jelentés elérhető a Cedefop oldalán: Link

A készségek forradalma

Folyton változó világunkban elérkezett az idő, hogy merőben új szemleléttel közelítsük meg a készségekkel kapcsolatos tudást, elvárásokat.

A készségekkel kapcsolatos előrejelzések központi szerepet játszanak majd az alkalmazkodóképes és hatékony szakképzési programok és készségfejlesztési rendszerek megtervezéséhez és fenntartásához.

A jelentésben olvasható szakértői elemzések segíthetik az olyan rendszerek kialakítását, melyek támogatják az országokat, régiókat, ágazatokat és a polgárokat ezekben a folyamatokban. Ilyen a releváns, tanulóközpontú, befogadó és hatékony szakképzési szektor kialakítása.

A kulcs az együttműködésben rejlik

Folyamatos átalakulás figyelhető meg olyan területeken is mint a gazdaság, a szociális ágazat, a környezetvédelem vagy mint a migráció. Mindezek kétségkívül jelentős hatást gyakorolnak a munkaerőpiacra is. Ez megköveteli az érdekelt felek közti pluralizmust.

Sikeres megoldások akkor születhetnek, ha a szereplők nyitottak az együttműködésre, mind piaci, mind földrajzi alapon.

Az oktatás-képzési rendszeren túl…

A jelentés rávilágít továbbá, hogy a gazdasági, a zöld és digitális átállás és a társadalmi befogadás célkitűzéseinek ötvözése megerősíti a demokratikus értékeket: az érdekelt felek hozzájárulása támogatja az új rendszerek kialakítását, igazságosabbá és befogadóbbá válását.