Az álláskeresés nehézségei, és tippek, hogy túllendülj rajta

2024-02-07

Az álláskeresés sok kihívást rejt, már az interjúzások is előtt számos nehézségbe ütközhetünk. Tippjeink segítenek lendületben maradni az új állás megtalálásáig!

Túl sok információ 

Soha nem árt alaposan utána járni a dolgoknak és több forrásból tájékozódni, de a túl sok információ zavaró is tud lenni. Érdemes szakmai csoportokat keresni a Facebook-on vagy a Linkedin-en, ahol az adott szakmában dolgozó emberek osztják meg tapasztalataikat a cégről és a munkakörről. Ne féljünk segítséget kérni az ismerősöktől, aki az adott munkakörben dolgozik, vagy ismer ilyen embert. A személyes beszélgetésnek nagyobb ereje van, mind a végtelen böngészésnek. 

Hosszú várakozási idő 

Minden munkaadó a legjobb jelöltnek szeretné felajánlani a meghirdetett pozíciót, ezért a legtöbb helyen a folyamatok igencsak elhúzódhatnak. Az álláspályázati anyagok beadása után sokan nem jeleznek vissza, de az első interjú után se számítsunk azonnali visszajelzésre. Nem érdemes tehát óránként frissíteni az e-mail fiókot vagy a telefont bűvölni. Ha már részt vettünk interjún és már több mint egy hónapja várunk az ígért visszajelzésre, nyugodtan lépjünk, és kérdezzük meg a kapcsolattartót vagy HR-est, hogy hol tart a kiválasztási folyamat. 

Pályázati anyagok összeállítása

Az első benyomás, amelyet a választott cégek megszereznek rólunk, az önéletrajzunk és motivációs levelünk kapcsán születik meg. Amennyiben nehezen megy a pályázati anyagok összeállítása, az Europass segít ezek elkészítésében. A portálon ingyenesen, regisztráció nélkül lehet elkészíteni az önéletrajzot és a motivációs levelet. Egy gyors regisztrációt követően pedig bárki elkészítheti saját elektronikus profilját. A felhasználó minden adatát, iskolai végzettségét, szakmai tapasztalatát, személyes készségét és nyelvtudását rögzítheti, bármikor módosíthatja és kiegészítheti a létrehozott portfóliót. Sőt, egy kattintással megosztható a munkáltatókkal.  

ÁLLÁSKERESŐ KISOKOS

KÉSZÍTSD EL EUROPASS ÖNÉLETRAJZOD MOST!