Ne dőlj be a csalóknak! Mutatjuk hogyan szűrheted ki a hamis állásajánlatokat!

2023-08-30

Hoztunk pár tippet, hogy hogyan lehet észrevenni és elkerülni a csalásokat.

Egyre gyakoribb, hogy csalók próbálják meg átverni az álláskeresőket valótlan információkat vagy nemlétező állásajánlatokat hirdető posztokkal, adathalász e-mailekkel vagy hamis megkeresésekkel. Ezért is fontos, hogy felismerjük a valódi munkaadókat és el tudjuk kerülni a csalókat. Ehhez hoztunk néhány tippet!

Tudtad? Az Europass portálon csak és kizárólag megbízható állásajánlatok között böngészhetsz az Európai Foglalkoztatási Szolgálat jóvoltából!


Mire figyelj:

  • Ismered a feladód? Te kezdeményezted a kapcsolatfelvételt, például feliratkoztál egy hírlevélre vagy levelezőlistára? Ha nem, érdemes alaposan utánanézni a cégnek, akitől az e-mailt kaptad. Keresd fel a honlapját, de érdemes független forrásokat, például véleményeket és híreket is keresni. 
  • A levél feladója az állítja, hogy egy munkahelytől keres téged? Egyes csalók jó hírű vállalatok nevével élnek vissza hamis, félrevezető e-mail címek vagy domainnevek létrehozásával. Érdemes mindig ellenőrizni, hogy valóban az a munkahely hivatalos e-mail címe, amelyről te kaptad a levelet.
  • Gyanúsan sok a helyesírási hiba és pontatlanság az e-mailben? Érdemes odafigyelni a megfogalmazásra és a helyesírásra is, hiszen az könnyen lebuktathatja a csalókat!
  • Ha látsz valamit a közösségi médiában mindig nézz utána, hogy tudod ellenőrizni a videókban vagy a posztokban szereplő információkat! Keress rá a cég honlapjára, nézz utána, hogy hirdetnek-e szabad pozíciókat, van-e máshol is aktív hirdetésük!

Mit ne tegyél:

  • Soha ne válaszolj olyan "állásajánlatra", amely pénz utalására vagy fogadására szólt fel! 
  • Soha ne adj meg pénzügyi információkat online űrlapokon keresztül a toborzási folyamat során. Egyetlen cég sem kezdi azzal, hogy elkéri bank- vagy kártyaadatait.
  • Soha ne hívj e-mailben küldött telefonszámot, amíg meg nem győződtél arról, hogy nem egy emelt díjas vonal!


Forrás: EURES