Tippek a sikeres álláspályázathoz

2023-08-14

A megfelelő állás megtalálása és megszerzése kihívásokkal teli és időigényes folyamat lehet, azonban néhány egyszerű lépés követésével növelhetjük a sikerünk esélyét. A munkakeresésben és az álláspályázati anyagok elkészítésében pedig segítenek az Europass szolgáltatások. Lássuk a legfontosabb tippeket a sikeres pályázáshoz!

1. Kezdjünk el időben állást keresni

Sem pályakezdőként, sem munkavállalóként nem érdemes halogatni a munkakeresést. A kiválasztási folyamat több ideig eltarthat, mint gondolnánk, hiszen ma már nem számít meglepőnek, ha 3-4 hónapon keresztül sem kapunk visszajelzést. Ha munkavállalóként szeretnénk váltani, annak bizonyára számos oka van. A legjobb módja annak, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb karrier irányt, ha választ keresünk a legégetőbb önismereti kérdésekre, és átgondoljuk, mit nem szeretünk a jelenlegi munkahelyünkön, és mi az, amit keresünk az újban. 

2. Fontos az állásra szabott önéletrajz és motivációs levél

Érdemes az önéletrajzot és a motivációs levelet a megpályázott álláshoz igazítani. Ha a toborzó viszontlátja az önéletrajzban a cég célkitűzéseit és elvárásait, gyorsan lecsap a jelöltre, ráadásul az ilyen felkészülés azt is jelzi, hogy valóban érdekel minket a meghirdetett pozíció. Az önéletrajzírás nem is lehetne annál egyszerűbb, mint amikor rendelkezésünkre áll egy online szerkesztőfelület és az önéletrajz struktúrája, amelyet csak meg kell tölteni tartalommal. Az Europass portál ilyen, hiszen a könnyen kezelhető felületén 30 nyelven, több stílusban, személyre szabva lehet elkészíteni az önéletrajzunkat és motivációs levelünket, teljesen ingyenesen. Az Europass önéletrajzok és motivációs levelek ezen a linken keresztül hozhatók létre. 

3. A megfelelő csatornát használjuk 

Az elmúlt időszakban egyre jelentősebbé válik az internetes álláspiac, hiszen számos offline hirdetési forma szűnik meg az álláskereső oldalak térnyerésével. Az Europass portál számos belföldi és külföldi álláslehetőséget kínál, lehetővé téve, hogy a munkakeresés folyamata egyszerűvé és hatékonnyá váljon, így támogatva mindenkit az első munkahely, vagy akár új karrierlehetőségek megtalálásában. Az érdeklődők egész Európán belül válogathatnak álláslehetőségek közül, ezen kívül hasznos információkat, útmutatást is találhatnak arra vonatkozóan, hogy miként tudnak a határon túli munkavállalásra felkészülni, hogyan tudják végzettségeiket elismertetni. Gyors regisztrációt követően bárki létrehozhatja saját Europass profilját, melynek része ez a beépített keresőfunkció.

4. Készüljünk fel az interjúra 

Célszerű minél többet megtudni a cégről, ahová interjúra készülünk. Jogosan elvárják, hogy tisztában legyünk azzal, mivel foglalkoznak, milyen szolgáltatásaik vannak. Nem csak a honlapjukat, de a Facebook és LinkedIn oldalukat is érdemes megnézni, illetve utánajárni, hogy jelent-e meg róluk a közelmúltban valamilyen hír. Egyes cégek saját missziójukat is feltüntetik a felületeiken, ha azzal tudunk azonosulni, mindenképpen köszönjön vissza a motivációs levelünkben, ezzel (is) plusz pontot szerezve a kiválasztásnál. A beszélgetés során mindig meg szokták kérdezni a jelöltet, hogy milyen erősségekkel és gyengeségekkel rendelkezik a saját meglátása szerint. Előre gondoljuk át, hogy a szakmai tapasztalatunkból és a személyes tulajdonságainkból mit fogunk kiemelni, így nem fog elmenni idő a gondolkodással, és gördülékenyen fog menni az állásinterjú. Készségeinket rögzíthetjük az Europass porfilban, amiből később egy kattintással akár CV-t is generálhatunk.

5. Figyeljünk a közösségi médiás megjelenésünkre

A közösségi média az igazán alapos interjúztatók aranybányája, manapság már egyáltalán nem meglepő, ha nem csak a hivatalos profiloldalunkat nézik meg. Érdemes időt szánni arra, hogy külső szemmel átnézzük a szöveges posztjainkat, fotóinkat, és kiszűrni azokat, melyeket nem szeretnénk, ha jövendő munkaadónk is látna.

Tovább hasznos tippek találhatók álláskereséssel, pályázati anyagok elkészítésével kapcsolatban az Europass weboldalán az Álláskereső Kisokosban!