Öt népszerű nyári munka egykor és most

2023-07-31

A szezonális munka jó módja a tapasztalatszerzésnek és pénzkeresésnek, így tökéletesen alkalmas fiatalok számára. A cikkből megtudhatod, milyen ma a szezonális munka a 10 évvel ezelőttihez képest.

Szakmai gyakorlat

Az irodában végezhetőmunkakörökben mindig is alkalmaztak gyakornokokat, a COVID-19 világjárványkövetkeztében azonban a legtöbb irodát bezárták, és kénytelenek voltak a cégektávmunkára átállni. Ez azt jelentette, hogy sok szakmai gyakorlatot töröltek. Agyakornoki hely biztosítása nehéz folyamat volt a járvány során, de szerencséreszámuk ismét emelkedik. Mivel az utóbbi időben sok vállalat fejlesztette hibridés távoli munkavégzési rendszerét, ezek a pozíciók vonzóbbak, mint valaha.Mostanában a gyakornokok laptoppal felfegyverkezve otthonról vagy akár azirodából is dolgozhatnak.

Vizimentő

Évtizedek óta fontosak éskeresettek a vízimentők a nyári hónapokban, amióta a járvány véget ért, ez méginkább igaz, hiszen az emberek világszerte rohannak vissza a strandokra ésmedencékbe. Az életmentő képesítés nem csak izgalmas tapasztalat, de az Európa-szertetörténő munkavégzés lehetőségét is megnyitja. Akár hűvös tengerpartra, akárhomokos tengerpartra visz, az életmentő pozíció általában átmeneti, ígytökéletes szezonális munka.

Vendéglátás

Sok fiatal vállal pultos vagy a recepciósmunkát a nyári hónapokban. Ezekre a munkákra általában mindig van kereslet, ésnagyszerű módja annak, hogy elkészítsd önéletrajzod, miközben pénzt keresel.

Animátorok és influenszerek

Animátorként dolgozni egy üdülőtelepen egy klasszikus, fiatalokat megcélzó nyári munka, amely magában foglalja a nyaralók szórakoztatását. Az elmúlt évtizedben az ilyen típusú munka visszaszorult, hiszen súlyosan érintette a világjárvány. Manapság azonban egyre több fiatal használja közösségi média befolyását arra, hogy követőinek népszerűsítsen egy nyaralást. A szponzorált szórakoztatásnak ez az új formája az elmúlt évtizedben jelent meg a közösségimédia-óriások, például az Instagram és a TikTok térnyerésével. Ma már a márkák az influenszereken keresztül szólítják meg a fogyasztókat, és ez a trend új munkahelyeket teremtett.

Ételfutár

Bár a gyorséttermi házhozszállítás nem újdonság, az ételrendelési alkalmazások létrehozása azt eredményezte, hogy a házhozszállítás sokak számára megszokott feladattá vált – különösen a 10 évvel ezelőttihez képest. Régebben az emberek felhívták az éttermet szállításért, vagy akár személyesen is átvették az ételt, most azonban inkább a kézbesítő alkalmazások felé fordulnak, ami a munkaerőpiac betöltéséhez szükséges kézbesítők számának megugrását okozza. Ez vonzó lehet azoknak a fiataloknak, akik most tanultak meg vezetni, vagy akik szeretnének pénzt keresni az iskolai vagy egyetemi félévek között.

+ Önkéntesség

Önkéntesként bármely olyan ügy szolgálatába állhatsz, amely fontos neked, legyen szó külföldi vagy belföldi, rész- vagy teljes munkaidős önkéntes munkáról. Az önkéntes munkával bárki kedvezően befolyásolhatja a társadalom életét, új emberekkel ismerkedhet meg és fontos készségeket sajátíthat el. A külföldi önkéntesség lehetőséget nyújt arra is, hogy új nyelveket tanulj meg, más kultúrákat és új perspektívákat fedezz fel. Miután regisztráltál az önkéntes programokkal foglalkozó Európai Szolidaritási Testület portáljára, hozzáférhetsz a személyes nyitóoldalhoz, amely az önkéntes és fizetett munkákról, képzésekről és még sok más lehetőségről nyújt folyamatosan frissülő információkat.

Miután megtaláltad a neked tetsző munkát, az Europass segíthet a jelentkezés elkészítésében: szabadon elkészítheted az adott tevékenységhez illő Europass önéletrajzod és motivációs leveled. Europass-profilodat pedig közvetlenül megoszthatod szervezetekkel, hogy minél többet tudjanak meg rólad és készségeiről.