Így építs szakmai kapcsolatokat pályakezdőként

2023-03-06

Bár a pályakezdőknek úgy tűnhet, a szakmai kapcsolatépítés valójában nem csak a tapasztalt szakemberek asztala. Tippjeink segítenek, hogy könnyen ki tudj alakítani értékes szakmai kapcsolatokat!

1. Legyél érdeklődő a tanulmányi éveid alatt 

A kapcsolati háló kialakítását már az egyetemi évek alatt célszerű elkezdeni: sőt! Több lehetőség rejlik benne, mint gondolnád! Ha már megbizonyosodtál arról, hogy a jövőben is azzal szeretnél foglalkozni, amit jelenleg tanulsz, érdemes szakmai és közösségi eseményeken részt venni, szakkollégiumba vagy egyetemi klubba belépni. Ha hatással van rád egy előadó, ne hezitált odamenni hozzá és beszélgetést kezdeményezni vele. Az esetek döntő többségében segítőkészek, és értékelik az érdeklődést. 

2. Az online jelenlét is fontos 

Az Europass E-portfólió segítségével gyorsan elkészítheted saját elektronikus portfóliódat. A portálon minden adatodat, iskolai végzettséged, szakmai tapasztalatodat, személyes készségeid és nyelvtudásodat rögzítheted, valamint bármikor módosíthatod és kiegészítheted. A létrehozott profil részben vagy teljes terjedelmében közvetlenül is megosztható online a munkáltatókkal, oktatási intézményekkel, tanácsadókkal. 

3. Vállalj önkéntes munkát 

Kapcsolatépítés szempontjában is hasznos az önkénteskedés vagy gyakornoki programokban való aktív részvétel. Lehetőséged van találkozni hasonló érdeklődésű és korú emberekkel a világ messzebbi tájairól is. Sosem tudhatod, mit hoz az élet, ezért jó, ha rendelkezel külföldi kapcsolatokkal. Az Európai Szolidaritási Testület honlapján értesülhetsz az aktuális önkénteskedési lehetőségekről külföldön és belföldön egyaránt! 

4. Legyél proaktív 

Ha már felvettek a vágyott munkahelyre, figyelj és tanulj! Vegyél részt közösségi programokon, és bátran kezdeményezz beszélgetést olyan kollégákkal is, akikkel nem vagy közvetlen munkaviszonyban. Minél szélesebb a kapcsolati hálód, annál több lehetőség vár rád!