Így írj tökéletes motivációs levelet

2023-02-14

Egyre több munkáltató kér motivációs levelet a pályázóktól, ami a legtöbb jelentkezőnek nincs ínyére. Egy jól megírt, precízen összeállított motivációs levél azonban már fél siker lehet, hiszen lehetőséget ad arra, hogy kiemelkedjünk a többi jelentkező közül.

A motivációs levelet az önéletrajzzal ellentétben érdemes munkahelyre szabottan írni, tehát akkor, amikor egy konkrét pozícióra pályázunk. 

A munkáltató arra kíváncsi, hogy miért éri meg neki minket foglalkoztatni, ezért elengedhetetlen, hogy motivációs levelünkbe megfogalmazzuk azt, hogy miért minket válasszanak. A hangsúly azon legyen, hogy mit gondolunk, mi mivel tudunk hozzájárulni a cég eredményeihez. Örülnek annak, ha kifejtjük azt is, hogy miért tartjuk érdekesnek a munkakört, miért gondoljuk azt, hogy jó munkát végeznénk a pozícióban, mi számunkra a legfőbb érték egy munkahelyen, vagy mi fogott meg minket az állásajánlatukban. 

A motivációs levél remek alkalom arra, hogy eldicsekedjünk készségeinkről. Érdemes részletesen kifejteni a korábbi tapasztalatainkat, és azt is, hogy milyen új készségekkel gazdagodtunk korábbi munkahelyünkön. A végzettségünket már tartalmazza az önéletrajzunk, ezért a motivációs levélben nem kell újra leírni és kifejteni, de tehetünk róla említést. Nem kell azonban túlzásba esni: egy A4-es oldal háromnegyede bőven elégnek fog bizonyulni. 

Ha pályakezdőként jelentkezünk egy állásra, nehezebb dolgunk van, amikor a szaktudásunkról kell számot adni. Ha nem rendelkezünk sok munkatapasztalattal, érdemes beleírni például korábbi versenyeken – TDK-n vagy OTK-n – való részvételt, relevánst diákmunkákat, a szakmai gyakorlatot, az elnyert ösztöndíjakat, szakkollégiumi tevékenységet, az ott végzett feladatokat. Ha volt szerencsénk Erasmusszal vagy más ösztöndíjjal külföldön tölteni egy vagy több szemesztert, vagy ha önkénteskedtünk valamilyen szervezetnél külföldön vagy belföldön, mindenképp írjuk bele a motivációs levélbe. Fejtsük ki az itt szerzett tapasztalatainkat, de ezeket az információkat a CV-ben is érdemes röviden feltüntetni. 

Ha már kezd körvonalazódni a motivációs levelünk tartalma, az Europass segít a továbbiakban. Az Europass motivációs levél felhasználóbarát kitöltőfelület a levél felépítéséhez, formai és tartalmi elemeihez ad támogatást, de tippekkel és különböző nyelvi fordulatokkal is segít elkészíteni a tökéletes motivációs levelet. 

Több információ az Europass motivációs levélről ezen a linken érhető el.