Pályaválasztás: tippek a megfelelő hivatás megtalálásához

2023-01-31

Karrierünkre tekinthetünk úgy, mint egy lehetőségre, ami által megvalósíthatjuk önmagunkat. Ebből következik, hogy nem mindegy, milyen irányba indulunk el tanulmányaink, útkeresésünk során. De vajon mely tényezők segítenek választ adni a nagy kérdésre, hogy tulajdonképpen milyen terület illik hozzánk leginkább?

1. Önismeret 

A hivatás megtalálásának első lépése az önismeret. Érdemes végig gondolnunk, hogy mit szeretünk csinálni szabadidőnkben, milyen típusú tevékenységekben tudunk igazán elmélyülni. Ezen kívül vizsgáljuk meg azt is, mely tantárgyak álltak hozzánk közel a tanulmányaink során, voltunk-e valamiből kiemelkedőek. Így kialakul egy kép a fejünkben arról, hogy mik az erősségeink, és olyan úton fogunk elindulni, ahol ezeket az erősségeket kamatoztatni tudjuk. 

2. Tapasztalat 

Ha már szimpatizálunk egy munkakörrel, érdemes azt a gyakorlatban is kipróbálni, és nem csak az elképzeléseinkre hagyatkozni. Így elkerülhetjük az esetleges csalódásokat. Tapasztalatszerzésre remek lehetőség az önkénteskedés, vagy gyakornoki programokban való részvétel. A fiatalok rendelkezésére álló forrásokról, lehetőségekről társhálózatunk, az Eurodesk hálózat kínál személyre szabott tájékoztatást. 

3. Tájékozódás 

Bár közeleg a határidő, még mindig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Ha egy szimpatikus munkakörhöz még nincs meg a megfelelő tudásunk, fontos, hogy alaposan utánanézzünk annak, hogy melyik intézmény kínálja a számunkra legideálisabb oktatást. A megfelelő képzés kiválasztása már félsiker. Látogassuk meg az intézmények nyílt napjait, kérdezzünk bátran jelenlegi és volt hallgatóktól is. 

4. Megfontoltság 

Fontos, hogy a jövőben olyan munkát válasszunk, amit élvezünk csinálni, ám emellett érdemes további tényezőket is érdemes figyelembe venni. Ha már van pár év tapasztalatunk, és szeretnénk hosszú távon is elégedettek lenni, válasszunk olyan karrierutat, ahol olyan bérezésben részesülünk, amely ki tudja elégíteni az életstílusunkat. Érdemes tájékozódni a feljebb jutási lehetőségekről, hogy motiváltan teljenek a mindennapok. Pályakezdőként azonban ne a fizetés legyen a legfontosabb szempont. Inkább a munkaadó neve, a tanulási lehetőség, a befutható karrierút! 

5. Professzionális önéletrajz 

Sosem tudhatjuk, mikor jön szembe velünk egy kihagyhatatlan lehetőség, ezért mindig legyen kéznél egy már elkészített önéletrajz. Az Europass segít az önéletrajz és a motivációs levél megírásában hiszen a portálon megtalálható, ingyenes sablonok segítségével gyorsan elkészíthetőek ezek a pályázáshoz szükséges dokumentumok.