Mit érnek az Ukrajnából menekültek képesítései az európai országokban?

2022-11-16

Az Európai Bizottság felkérte az Európai Képzési Alapítványt, hogy hozzon létre egy erőforrás-központot az Ukrajnából menekült emberek elismerésének, oktatásának és munkájának támogatására, és egy könnyen használható információbázist hozzanak létre.

A weboldal – mely jelenleg angol és ukrán nyelven érhető el – célja, hogy az ukrán képzési rendszerről és képesítésekről információt szolgáltasson az európai országok munkaadóinak, hatóságainak, képzési intézményeinek. A portálon az Ukrajnából érkezők információt találhatnak arra vonatkozóan, hogyan tudják folytatni a tanulmányaikat az Európai Unióban. Itt az egyes tagállamok teszik közzé az általános köznevelésről, a szakképzésről, a nyelvoktatásról, felzárkóztató képzésekről és felsőoktatásról szóló információkat. Egy másik részben a munkakeresőknek nyújtanak tájékoztatást egyrészt az EURES rendszerén keresztül, másrészt az egyes országokban kialakult munkakeresési szisztémák bemutatásával. A leendő munkavállalóknak személyi képesség-profil összeállítását segítő oldalakat, teszteket ajánlanak. Végül egy olyan rész is elérhető, ahol a már megszerzett képesítések elismeréséről lehet tájékozódni, össze lehet hasonlítani egyes országok képesítéseivel. Ehhez nagy segítséget nyújt az európai képesítési keretrendszer, mint fordítóeszköz. Az egyes országokról szóló információk folyamatosan kerülnek fel a honlapra, a képzési és munkaerő-piaci kapcsolódási pontok feltárása folyamatban van. 

Az állandóan változó helyzetben az Ukrajnából érkezők számára fontos eligazodási pontot jelenthet, ha majd közel minden országból lesz hozzáférhető információ. Ebből a célból bővült az Europass portál is, melynek szolgáltatásai eddig 29 nyelven voltak elérhetőek, ám az Európai Bizottság kezdeményezésére az ukrán nyelvvel is kibővült. A cél, hogy az ukrán állampolgárok számára is biztosítottak legyenek az Europass szolgáltatásai, ezzel támogatva az Európán belüli munkavállalást és a tanulmányok folytatását. Az önéletrajz és motivációs levél szerkesztőfelület, valamint az egyéb szolgáltatások (állás- és tanulmányi lehetőség kereső, információszolgáltatás) így már 30 nyelven érhetők el. 

Forrás: Magyar Képesítési Keretrendszer