Kilábalás a pandémiából: kétszeresére ugrott az álláshirdetések száma

2022-11-14

Az európai munkaerő-piac lassan, de biztosan kilábal a visszaesésből, amit a COVID-19 járvány okozott világszerte. A Cedefop Skills OVATE eszköze, amely online álláshirdetések segítségével követi nyomon az állások és készségek trendjét, azt mutatja, hogy a 2020 második negyedévében bekövetkezett első sokk után az online álláshirdetések száma folyamatosan nő.

Az online álláshirdetés-trendeket a közelmúltban az alábbi tényezők befolyásolták:

  • A munkáltatók által létrehozott társadalmi távolságtartási intézkedésekre válaszul bevezetett távmunka-módszerek jelentősen hozzájárultak a munkaerő-toborzási gyakorlat megváltoztatásához, így elterjedtebbé vált az online toborzás és az azt követő online interjú is.
  • Sok munkaadó továbbra is nehézségekkel küzd a tehetségek vonzásában, ezért az internet erejét kihasználva intenzívebben hirdet állásokat, hogy elérje a jelölteket nemcsak a saját régiójában, de nemzeti és nemzetközi szinten is. 
  • A jelenlegi munkaerő-piaci feltételek a munkavállalóknak kedveznek, hiszen rengeteg jó állásajánlat közül válogathatnak. Ez a tényező növeli a fluktuációt, és arra készteti a munkaadókat, hogy több pozíciót hirdessenek meg, és jelentkezést hosszabb ideig tartsák nyitva.

Az online álláshirdetések növekedésének oroszlánrészét a fizikai, valamint közepes és alacsony képzettséget igénylő munkák teszik ki. A gyártó munkások, takarítók és kisegítők, sofőrök és üzemkezelők a legkeresettebb foglalkozások közé tartoznak jelenleg. A járvány megnövelte az egészségügyi szakemberek online keresését és toborzását is, akiket a korábbi években többnyire más csatornákon keresztül toboroztak.A keresett készségekben nem történt jelentős változás. A munkahelyi attitűdök és értékek – mint például az alkalmazkodóképesség, a felelősségvállalás vagy a munkahelyi nyomás helyes kezelése – továbbra is a legkeresettebb tulajdonságok közé tartoznak. A munkaerőpiac felső szegmensében a menedzsment, a pénzügy, a marketing és az értékesítési készségek jobban előtérbe kerültek. A digitális készségek iránti kereslet kevésbé nőtt, viszont a tervezési és kreatív készségek, valamint a vezetői készségek jelentősége is jócskán megugrott.  

Forrás: Cedefop